Artikel jongeren op vakantie

Jongeren en hun vakantieplannen

Zomervakantie, voor veel jongeren een periode waar ze al maanden naar uitkijken. De tijd van ploeteren op school en leren voor examens is voorbij. De één boekt in november al een reis naar een zonnige bestemming, de ander werkt zich zes weken in het zweet in de Zeeuwse horeca. Waar houden onze jongeren zich deze zomer eigenlijk mee bezig?

Voor Dylan Mol (17) begon deze zomer extra goed. Met zijn diploma op zak gaat hij acht dagen met acht vrienden genieten in Lloret de Mar. Voor Dylan is het de eerste keer dat hij zonder ouders op vakantie gaat. ”We hebben onze vakantie al een paar maanden geleden geboekt. Het was al langer het plan om met deze vriendengroep op vakantie te gaan. De bestemming zoeken bleek iets lastiger. We vonden Lloret de Mar het leukste klinken! We hadden het idee dat er daar meer jongeren van onze leeftijd naar toe gaan,” vertelt hij met een grote grijns op zijn gezicht. ”Ook de accommodatie zoeken was lastig met al die verschillende meningen. Uiteindelijk hebben we voor een all inclusive hotel gekozen.”

Reisadvies
Dat het kiezen van een accommodatie lastig kan zijn, daar weet Jacqueline den Dunnen alles van. Ze is al ruim drie jaar werkzaam als zelfstandig reisadviseur. Ondertussen heeft ze al heel wat jongeren advies gegeven over de ideale vakantie.”Mijn oudste dochter gaat dit jaar voor het eerst met vriendinnen op vakantie. Toen ze mij om advies vroeg vond ik dat alleen maar leuk.
”Jacqueline haar kracht is het overtreffen van verwachtingen. Ze neemt de zorg uit handen vanaf het vertrek tot de terugkomst. ”Ik weet van veel plekken de ‘pareltjes’ te vinden. Dit maakt jouw vakantie net wat spectaculairder.” Ze legt uit dat het organiseren van de jongerenreizen is gegroeid door haar kinderen. ”Het gaat vooral van mond-tot-mond. Mijn dochter vertelt wat mijn werkzaamheden zijn en veel leeftijdsgenoten vragen mij om advies, hartstikke leuk.” Daarnaast komen ook veel gezinnen bij haar langs. Volgens de reisadviseur hebben kinderen in de leeftijdscategorie zestien tot twintig jaar veel invloed over de bestemming. Lachend gaat ze verder: ”Er zijn vaak twee belangrijke eisen, de bestemming moet goede wifi hebben én de foto’s die ze daar maken moeten Instagram waardig zijn.”

Animatieteam
Iets meer naar boven op de landkaart viert Puck de Wit (20) haar vakantie. Waar Dylan er voor zorgt dat hij zelf veel plezier heeft, bezorgt Puck juist anderen een onvergetelijke vakantie. Ze werkt in het animatieteam op een camping in Zuid-Frankrijk. ”Ik kwam hier regelmatig toen ik jonger was. Ik heb ze begin dit jaar gemaild of er vacatures open stonden voor de mini club.” Voor de studente Lifestyle Transformation Design is dit het tweede jaar animatiewerk. ”Ik zit er nu twee weken en ik blijf tot twee september. Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit de miniclub ’s ochtends, dansen en spelletjes doen bij het zwembad en ’s avonds een show organiseren of opvoeren voor de kinderen.” Het team waar Puck mee werkt is gezellig en professioneel, maar communiceren blijft lastig. ”Ik spreek wel redelijk Frans maar het kost behoorlijk wat moeite om gesprekken bij te houden,” lacht ze. Puck beveelt dit werk zeker aan. ”Je leert veel over jezelf en over andere dingen als taal, lange dagen werken en verantwoordelijkheid. Je moet een open mind hebben en er vol voor gaan. Je enthousiasme moet je kunnen overbrengen op de kinderen.” Hoe lang Puck dit blijft doen weet ze niet. ”Ik vind het werk heel erg leuk, maar ik kijk gewoon ieder jaar wat er op mijn pad komt.”

Kinderkamp
In ons eigen kikkerlandje levert Machteld Maasland (20) fantastisch werk. Ze is vrijwilliger bij Humanitas Kinderkamp Zeeland. ”Ik ga mee met de Technische Dienst. Ik ga niet direct met de kinderen op pad, maar ik zorg voor alles eromheen. We zorgen voor de facilitaire zaken op het kamp, we vervoeren de jongste kinderen van A naar B en bouwen de kampen voor een gedeelte op. Voorafgaand moeten vrijwilligers meedoen aan een trainingsweekend. ”De kinderen in dit kamp hebben verschillende achtergronden. Het is belangrijk dat je voorbereid bent op bepaalde situaties. Daarnaast heeft Humanitas een bepaald beleid waar iedereen zich aan moet houden.” Ze legt uit dat je er een heel jaar mee bezig bent. Het begint met het trainingsweekend in februari, dan het echte kamp in de zomervakantie en in het najaar een reünie met alle vrijwilligers. ”Vrijwilligerswerk doen bij Humanitas was geen bewuste keuze. Een bekende vroeg of ik interesse had en het doel van Humanitas sprak me erg aan. Ik vind het zo leuk, dat dit al mijn tweede jaar is. Het is zo mooi om iets voor anderen te kunnen doen, zonder er iets voor terug te vragen.”