Artikel Tante Peppie

“Die glimlach daar doe je het voor"

Vrolijk en spontaniteit, dat is waar Tante Peppie voor staat. Kaartjes van Tante Peppie is een online kaartenwinkel. Deze Kraft kaartjes brengen een lach op je gezicht. Nu is de grote vraag: wie is Tante Peppie?

‘Ik zal bij het begin beginnen,’ vertelt Liesbeth van der Plas. ‘Mijn neefjes en nichtjes zijn mij Tante Peppie gaan noemen toen ze klein waren. Sindsdien noemt iedereen binnen de familie mij ‘Peppie’. Ik stuurde de afgelopen tien jaar kaarten naar familieleden en schreef onderaan: Groetjes Tante Peppie,’ lachte ze. Uiteindelijk is Liesbeth gaan tekenen en zo ontstond afgelopen jaar Kaartjes van Tante Peppie. Naast haar webshop geeft Liesbeth les op de Aventurijn in Middelburg. ‘Als ik mensen van school tegen kom op straat roept niemand meer: hé juf Liesbeth, maar hé Tante Peppie. Dat is heel grappig.’

Ideeën
In eerste instantie was het niet haar bedoeling een webshop te starten. ‘Mijn ideeën waren zo leuk dat mijn omgeving zei: die moet je echt laten drukken!’ Toen is Liesbeth haar creativiteit wat professioneler aan gaan pakken en heeft nu een goed lopende webshop. ‘De kaart ontstaat bij mij door de tekst, die moet soms onderbouwd of versterkt worden door een tekening om de kaart levendiger te maken.’ Naast de kaartjes maakt Liesbeth ook tassen en feestkalenders. ‘Op de feestkalender heb ik, naast de tekst, een struisvogel getekend. Deze komt ook terug op sommige kaartjes. Deze struisvogel teken ik al zo lang, die hoort bij mij.

 

Doel
Op de tassen staat ‘choose to be happy’ op, dit is niet voor niets. ‘Er is altijd een reden om iets niet te doen,’ legt Liesbeth uit. ‘Het leven is te kort en we moeten proberen daar waar het kan, de leuke dingen te zien. Met deze kaartjes wil ik een glimlach op een gezicht toveren. Die glimlach, daar doe je het voor.’ De kaartjes van Tante Peppie zijn niet alleen via de webshop te koop, maar ook in de cadeaushop van de Emté in Oostkapelle, bij Pluk de Dag, bloemen en sfeer in Middelburg en bij Theetuin De Koektrommel in
Aagtekerke.

Bevrijding
Liesbeth heeft geen creatieve studie gevolgd, maar is er van overtuigd dat je als leerkracht creatief moet zijn. ‘Ik ben naast het ‘juf’ zijn altijd creatief geweest.’ Lachend gaat ze verder: ‘Nu zijn mijn ideeën eindelijk een product geworden en dat is een hele bevrijding.’ Haar kracht is om dicht bij zichzelf te blijven. ‘Ik krijg veel verzoekjes van mensen. Als ik al deze ideeën moet gaan uitvoeren is het geen Tante Peppie meer. Voorlopig blijf ik lekker dicht bij mijzelf.’ Tegenwoordig zijn er mooie programma’s waar je eigen tekeningen kan bewerken. Dit doet Liesbeth absoluut niet. ‘Het enige wat ik doe is mijn tekeningen digitaal omzetten. Als ik dan zie dat er ergens een uitschieter zit, laat ik dat bewust zitten. Op de echte kaart moet je zien dat de kaarten met de hand getekend zijn. Mijn kaarten hoeven niet perfect te zijn, want dat is het leven ook niet. Dat is eigenlijk de rode draad door de Kaartjes van Tante Peppie.’