Artikel zorg

“In de zorg kom je vooral jezelf tegen"

Wat wil je later worden? Deze vraag beantwoord je als klein kind meestal in een vriendenboekje. In die boekjes verschijnen de standaard antwoorden: brandweerman, juf, politieagent óf zuster. Richelle, Evelien, Demi, Ans, Lisanne en Natalia wisten al heel vroeg dat ze ‘zuster’ wilden worden. Nu zitten de dames in hun derde jaar van de opleiding Verpleegkunde op Scalda. In week elf van het jaar 2019 kunnen mensen kennismaken met Zorg en Welzijn. In het hele land zijn er evenementen over leren en werken in de sector. Een speeddate met een professional, inspiratiemiddag bijwonen of een Meet&Greet is allemaal mogelijk. Tijdens deze speciale week krijgt iedereen de gelegenheid te ontdekken waar hun hart en mogelijkheden liggen. Misschien zijn dit wel de eerste stappen in Zorg en Welzijn.

In een lokaal op de tweede verdieping zitten de toekomstige verpleegkundigen in een halve cirkel. Alle zes net vier weken terug van hun stage, dit is in het derde jaar een onderdeel van de opleiding. Al kibbelend over het betoog wat ze die week moeten houden over een maatschappelijke vraag in de zorg, is de conclusie dat het best moeilijk is allemaal. Natalia (20) en Lisanne (18) waren ‘collega stagiaires’, beide dames liepen stage op de afdeling Interne Geneeskunde in het Ziekenhuis. Demi (19) liep stage op de afdeling Chirurgie en Richelle (18) koos voor een uitdagende stage op een afdeling in een verpleeghuis. Evelien en Ans besloten om stage te lopen in Spanje. Evelien in een Ziekenhuis en Ans in een Spaans verpleeghuis. Ans: ”Veel keuze wat betreft stage was er eigenlijk niet. Onderling kon je nog ruilen van afdeling, maar meestal werd je geplaatst en daar moest je het mee doen.” Natalia bevestigd dit: ”We kregen weinig uitleg over de afdelingen, hierdoor werd je in het diepe gegooid.” Aan de ene kant was dit een nadeel voor de dames, aan de andere kant een uitdaging. ”Voor deze opleiding is veel discipline en zelfstandigheid nodig. Je komt terecht op een afdeling met ervaren artsen en verpleegkundigen. Er wordt van je verwacht dat je meteen mee kan draaien. Dit was even wennen, want voor je gevoel heb je nog te weinig kennis meegekregen.” Tijdens het delen van ervaringen merken de dames dat het werk zwaar is. Lisanne: ”In het begin schrok ik erg als ‘het alarm’ afging en er een spoedgeval binnenkwam. Je moet snel en adequaat handelen. Dit kan heftig zijn.”

Proeftuin
Ondanks dat de dames veel hebben geleerd tijdens hun stage, hadden ze graag vaker een kijkje willen nemen op een andere afdeling. De Proeftuin, een initiatief van het Adrz, biedt deze mogelijkheid. Het initiatief is in september 2018 opgestart door onder andere Sylvia Maas. ”De Proeftuin heeft vier groepen onder zich. De eerste groep zijn de trainees. Dit zijn mensen die net klaar zijn met hun Mbo of Hbo. Zij krijgen een traject aangeboden van twee jaar waarbij ze ongeveer drie tot vier maanden op een afdeling werken. Op die manier doen ze ervaring op. De tweede groep is de flexpool. Dit zijn verpleegkundigen die van binnen of buiten het ziekenhuis solliciteren. Zij werken acht uur per week of vierentwintig uur.” Daarnaast heeft de Proeftuin ook een groep studenten onder zich. Dit zijn derde of vierdejaars Mbo of Hbo studenten. ”Je moet dit zien als een soort vakantiebaan. Bij deze baan kunnen ze het hele jaar door werken. ”Via deze weg geven we de studenten de mogelijkheid om er achter te komen wat er in het ziekenhuis te zien is. Niet iedere student verpleegkunde komt in het ziekenhuis terecht voor een stage. Voor hen is het juist leuk om op een laagdrempelige manier kennis te maken met deze wereld.” Sylvia is er van overtuigd dat je veel kan leren door gewoon mee te kijken met ervaren werknemers.
Op de afdeling Chirurgie waar Demi stage liep, kreeg ze de mogelijkheid aanwezig te zijn bij operaties. ”Ik heb bij negen operaties meegekeken. Van keelamandelen tot een grote darm operatie. Alles kwam voorbij.” Om specialisten aan het werk te zien, laat een grote indruk achter. Zij bevestigd dat je door meekijken met professionals veel kan leren. Dit bevestigen haar klasgenoten meteen. De dames leggen uit dat ze als persoon verandert zijn. Natalia: ”Naast stage hadden we allemaal een baan in de zorg. Soms was mijn dienst in het ziekenhuis afgelopen en moest ik meteen door naar mijn andere werk.” Demi: ”Ik kreeg ooit de vraag wat ik het meest tegenkwam op mijn stage.” Lachend gaat ze verder: ”Mijn antwoord was: In de zorg kom je vooral jezelf tegen” De dames schieten in de lach, maar niemand ontkent dit.

Enthousiast
Sylvia legt uit dat er regelmatig geëvalueerd wordt binnen de groepen. ”We vinden het belangrijk om te weten wat ze van de Proeftuin vinden. Of ze het nog steeds naar hun zin hebben en of het is wat ze er van hadden verwacht. Tot nu toe zijn de mensen erg enthousiast.” Op de open dagen van verschillende scholen zijn er werknemers van het Adrz aanwezig om over de Proeftuin te vertellen. Leerlingen weten door deze uitleg wat de mogelijkheden zijn na hun opleiding.
Op 1 maart is de tweede lichting van de Proeftuin gestart. ”De mensen uit de eerste lichting waren zo positief. Er zijn zelfs al een aantal op afdelingen aangenomen.” De afdelingen binnen het Adrz zijn ook positief over de Proeftuin. ”Officieel zijn de trainees geen leerlingen meer. Ook al zijn ze gediplomeerd, toch moeten ze nog veel leren. Dit leer je het beste in de praktijk. Dit is goed voor een afdeling. Ze moeten uitleggen waarom je iets doet en bepaalde handelingen verricht. Dit houdt de verpleegkundige die er al werken ook scherp. Daarnaast leren ze weer van de trainees omdat zij nieuwe inzichten met zich mee brengen.”

Evenementen
Tijdens de week van Zorg en Welzijn worden er meerdere evenementen georganiseerd. Op de site is een evenementenkalender te vinden. Hierbij vul je een postcode in, sector en soort evenement in. Zeeuwse organisaties staan die week klaar om uitleg te geven over hun werk. De evenementen zijn niet allen geschikt voor studenten, maar ook voor mensen die van baan willen veranderen. Zorg en Welzijn biedt veel verschillende beroepen en mogelijkheden om je te ontwikkelen. Een baan in de Zorg en Welzijn is meer dan alleen werken. Je kunt echt iets voor een ander betekenen.